Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere (Fleksibind)

Mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid

Forfatter:

Annechen Bahr Bugge

Forfatter:
Innbinding: Fleksibind
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 560
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202549343
Kategori: Sosiologi , Historie og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere

Hvorfor spiser vi som vi gjør i Norge? Med denne matkulturelle fortellingen, hvor første del er basert på legen Fredrik Grøns prisbelønte arbeid om det norske kostholdet fra 1500-tallet og frem til midten av 1900-tallet, ønsker forfatteren å gi leseren et innblikk i det norske kjøkkenets tilblivelse og utvikling og dermed også gi oss en dypere forståelse av hvor vi har fått impulsene fra, hvilke perioder som har vært viktige i endringen av kostholdet vårt, og hvordan vi spiser i dag.

Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere tar blant annet for seg spørsmålene:

  • Hva og hvordan har nordmenn spist opp igjennom tidene?
  • Hvordan har ferdigheter, kunnskaper og ideer blitt reprodusert og endret?
  • Hvordan har hendelser, nye betingelser og erfaringer influert på spisevanene?
  • Hvilke ingredienser, matretter og innovasjoner har særlig bidratt til endringer?

Boken retter seg mot studenter innenfor samfunnsfag, kulturhistorie og ernæring. Den vil også være aktuell for opinionsformere og beslutningstakere på matområdet, som produsenter, aktører i næringslivet, journalister, politikere og forvaltere.

Til toppen

Anmeldelser av Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere
«... og det er litt av et koldtbord hun serverer. Det er en enorm detaljrikdom! [...] Boka er rikt illustrert, med mange fine bilder, og også de forteller om mathistorien vår.»Aasne Jordheim, Forskerforum 8/2019Les hele anmeldelsen
«Bahr Bugge har gjort et fremragende arbeid med boka som beskriver Norge fra 1500-tallets vassgraut, via poteten, til dagens Grandiosa- og posesuppesamfunn. [...] Herved anbefalt!»Christopher Sjuve, DagbladetLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Annechen Bahr Bugge er sosiolog (dr.polit.) og forsker ved Forbruksforskningsinstiuttet SIFO, OsloMet - Storbyuniversitetet. Hun har i en årrekke forsket på problemstillinger knyttet til mat og spisevaner.

Intervju

- Det er fortsatt folk i vårt land som kan huske sulten
Les intervju med Annechen Bahr Bugge i Nordstrands Blad

Mye å lære av formødrenes oppfinnsomhet på kjøkkenet
Les intervju med Annechen Bahr Bugge på oslomet.no

Til toppen