Et uønsket folk (Innbundet)

Utviklingen av en "sigøynerpolitikk" og utryddelsen av norske rom 1915-1956.

Forfatter:

Carl Emil Vogt, Maria Rosvoll, Jan Alexander Svoboda Brustad og Lars Lien

Forfatter: , , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 256
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202562601
Om utgivelsen Et uønsket folk

Norske roms skjebne før og under den annen verdenskrig er en av de hvite flekkene i norsk historie. Men det er en like rystende som skamfull historie. I 1927 vedtok stortinget den såkalte "sigøynerparagrafen", som eksplisitt nektet folkegruppen adgang til riket, uavhengig om de hadde norsk statsborgerskap eller ikke. Med bakgrunn i dette ble 66 norske rom overført til Auschwitz, og bare 4 overlevde.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Et uønsket folk

En bok med en helt

Det er beundringsverdig hvordan de fire forfatterne har klart å gjøre boken så helstøpt og enhetlig.

Espen Søbye, MorgenbladetLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)
Jan Alexander Svoboda Brustad er historiker og dokumentasjonsmedarbeider ved HL-senteret. Brustad var en del av forskergruppen som utredet hva som skjedde med norske rom før, under og etter andre verdenskrig.
Lars Lien er historiker og er tilsatt ved HL-senterets formidlingsavdeling. Lien er Ph.D. i historie fra Universitetet i Oslo.

Maria Rosvoll er historiker og prosjektkoordinator ved HL-senteret. Hun har arbeidet sammen med norske rom siden 2006.

Carl Emil Vogt (f. 1974) er historiker og forfatter. I 2007 ga han ut Nansens kamp mot hungersnøden i Russland, og i 2011 kom biografien Fridtjof Nansen. Mannen og verden som ble nominert til Brageprisen. I 2014 utga han biografien om eidsvollsmannen Herman Wedel Jarlsberg, og i 2017 var han med å skrive Et uønsket folk. Utviklingen av en «sigøynerpolitikk» og utryddelsen av norske rom.