Et lovet land (Innbundet)

Forfatter:

Barack Obama

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 800
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: A promised land
Oversatt av: Lilleskjæret, Eivind og Nyquist, Gunnar
ISBN: 9788202662721
Om utgivelsen Et lovet land

En fengslende og dypt personlig beretning fra historiens verksted – skrevet av presidenten som inspirerte oss til å tro på demokratiets kraft.

I dette spennende og etterlengtede første bindet av sine presidenterindringer forteller Barack Obama om sin usannsynlige reise fra identitetssøkende ung mann til leder for den frie verden, og beskriver i usedvanlig personlig detalj både sin politiske skolering og milepælene i sin første, historiske presidentperiode – en tid med dramatiske omveltninger og stor uro.

Obama tar leseren med på en fascinerende ferd fra hans tidligste politiske ambisjoner til seieren i det avgjørende nominasjonsvalget i Iowa som anskueliggjorde kraften i grasrotaktivisme, og til vannskillet 4. november 2008, da han ble valgt til USAs 44. president og ble den første afroamerikaneren til å inneha nasjonens høyeste embete.

Hans refleksjoner byr på en unik og tankevekkende utforskning av presidentmaktens formidable rekkevidde og dens begrensninger, såvel som enestående innblikk i dynamikken som driver amerikansk partipolitikk og internasjonalt diplomati. Obama tar leseren med inn i Det ovale kontor og Situasjonsrommet i Det hvite hus, og til Moskva, Kairo, Beijing og andre steder. Vi får ta del i hans tanker når han komponerer sin regjering, bekjemper en global finanskrise, tar mål av Vladimir Putin, overvinner tilsynelatende uoverstigelige hindre for å få vedtatt Helsereformloven, er på kollisjonskurs med generaler om den amerikanske strategien i Afghanistan, håndterer reform i finanssektoren, setter inn tiltak mot den ødeleggende «Deepwater Horizon»-utblåsningen og gir grønt lys for operasjon «Neptune’s Spear», som leder til at Osama bin Laden blir drept.

Et lovet land er uvanlig intim og selvgranskende – historien om én manns veddemål med historien, om overbevisningen til en lokal frivillighetskoordinator som blir satt på prøve på den globale scenen. Obama er åpen om balansekunsten ved å stille til valg som svart amerikaner, bære med seg forventningene til en generasjon som var oppildnet av budskapet om «håp og forandring», og møte de moralske utfordringene ved vidtrekkende beslutninger. Han skriver oppriktig om kreftene som sto imot ham både hjemme og ute, om hvordan tilværelsen i Det hvite hus påvirket hans kone og døtre, og er ikke redd for å blottlegge tvil og skuffelser. Men han vakler aldri i troen på at innenfor det store, pågående amerikanske eksperimentet, er fremskritt alltid mulig.

Denne nydelig skrevne og mektige boken fanger Barack Obamas overbevisning om at demokrati ikke er en gave fra oven, men noe som bygger på empati og felles forståelse, og som må skapes i fellesskap, dag for dag.

Barack Obama var De forente staters 44. president. Han ble valgt i november 2008 og satt i to perioder. Han har tidligere skrevet to bestselgende bøker, Å leve en drøm – min afrikanske arv og Mot til å håpe, og ble tildelt Nobels fredspris i 2009. Han er bosatt i Washington D.C. med sin kone Michelle. De har to døtre, Malia og Sasha.

obamabook.com

Til toppen

Presse Et lovet land

Obamas 800 sider er vel verdt å lese 28.11.2020

«Som forfatter er Obama god til å balansere fremstillingen mellom det politiske og det personlige, og tross 800 sider blir boken aldri kjedelig.»

 
Erlend Liisberg, Bergens Tidende

Han ville så mykje meir 19.11.2020

«I ei høgst lesverdig bok skildrar Barack Obama avmakta til verdas mektigaste mann.»

«Det gjer godt å bli mint om at ein amerikansk president kan vera både anstendig, klok, idealistisk og avbalansert.»

 
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad

Kast deg over denne 18.11.2020

«Uhyre velskrevet.»

 
Inger Bentzrud, DagbladetLes hele anmeldelsen

«En verdig historie»

 
Sindre Hovdenakk, VG

Tvilaren Barack 27.11.2020

«Boka er lang, omstendeleg og tettskriven - men likevel særs underhaldande, velskrive og lettlest.»
«Konklusjonen etter å ha lest boka er kanskje banal, men likefullt ekte: Barack Obama er berre eit vanleg menneske som fekk eit ekstraordinært verv. Og han har openbert heilt ekstraordinære tale- og skrivegåver.»

Emil André Erstad, Vårt Land

Et minne om da USA var ganske normalt 18.11.2020

«Setter en helt ny standard for presidentmemoarer»
«Det er mange grunner til å lese Et lovet land. Vil man forstå mer om hvordan amerikansk politikk blir til, gir Obama god innsikt. Og om man rett og slett lengter tilbake til en tid hvor presidenter oppførte seg dannet og fulgte reglene, er dette en god bok å sette seg ned med.»

Gunnar Kagge, Aftenposten

Mesterlig og melankolsk om håpets skjørhet 17.11.2020

"Det er en litterær storhet ved denne, helt klart — her er referanser til Hemingway og Yeats og dramatiske gjenfortellinger av høydepunkter og bunnpunkter fanget i en ofte Sorkin-aktig dialog. Men triumfene er heftet med grublende refleksjoner rundt de uungåelige begrensnignene som er lagt på presidentembetet. I dette overraskende fartsfylte bindet ligger motet ikke alltid i håpet, men i annerkjennelsen av hvor dårlig det er stilt med dette motet."

Eli Stokols, Los Angeles TimesLes hele anmeldelsen

«Obama er en utsøkt forfatter. Ikke bare unngår denne boken det kjedsommelige, noe som ville være forventet, til og med tilgitt, av en så omfangsrik selvbiografi, men den er nesten gjennomgående en nytelse å lese, setning for setning, prosaen er tidvis praktfull, detaljnivået er finkornet og livaktig.»

Chimamanda Ngozi Adichie, The New York TimesLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Barack Obama, forfatter og USAs 44. president (2009-17). Han er født 1961 på Hawaii. Etter studier i statsvitenskap og jus bosatte han seg i Chicago og begynte å jobbe med organisering av frivillig arbeid blant de fattige på byens sørside. Han ble innvalgt til Senatet, som kammerets femte afroamerikanske medlem noensinne. Obama er en av de yngste presidentene noensinne og den første afroamerikanske presidenten. Obama har utgitt selvbiografien Å Leve en Drøm (no. 2008), Mot til å håpe (no. 2008) og barneboken Of thee I sing (2010).