Et annet verdensborgerskap (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 64

Forfatter:

Seyla Benhabib

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 133
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Another Cosmopolitanism
Oversatt av: Hide, Øystein
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 64
ISBN: 9788202350918
Kategori: Statsvitenskap , Sosiologi , Idéhistorie og Filosofi
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Sosiologi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Et annet verdensborgerskap

Filosofen Seyla Benhabib er opptatt av problemstillinger knyttet til flerkulturalitet og kosmopolitisme, hun mener at ingen kultur er «ren», men formes og omformes i kontakt med andre kulturer. I to essay i denne boka diskuterer hun begrepet verdensborgerskap. Synet på det å være en borger er i ferd med å forandre seg. Siden FNs menneskerettighetserklæring kom i 1948, har vi fått et globalt sivilt samfunn som er styrt av verdensborgerlige verdier og universelle rettigheter. Men slike verdier er vanskelige for noen å akseptere som legitime, fordi de er i konflikt med nasjonale idealer. Like fullt er Benhabib optimistisk på fremtidens vegne og mener at normer om menneskeretter vil opprettholdes og utvides ved gjentatte brytninger og revurderinger av nasjonalstaters identitet og grenser.

Seyla Benhabib er født i 1950 i Istanbul av jødiske foreldre og er i dag professor i politisk filosofi ved Yale i USA.

Nr. 64 i Cappelens upopulære skrifter.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Et annet verdensborgerskap

Kloke ord på norsk

«Cappelens upopulære skrifter har lang tradisjon som en vesentlig oase i norsk offentlighet. Denne tradisjonen blir godt ivaretatt nå for tiden, med utgivelsen av Seyla Benhabibs bok som et eksempel. [...] "Et annet verdensborgerskap" er et godt tilskudd til norsk litteratur.»

Espen Grønlie, Morgenbladet 4. november 2011

Til toppen

Forfatter(e)
Seyla Benhabib er født i 1950 i Istanbul av jødiske foreldre, utdannet i Tyskland og er i dag professor i politisk filosofi ved Yale i USA. Hun er opptatt av problemstillinger knyttet til flerkulturalitet og kosmopolitisme, og mener at ingen kultur er "ren", men formes og omformes i kontakt med andre kulturer. Som filosof har hun hatt påvirkning både på kritisk teori, feminisme og internasjonal politisk teori.

Odin Lysaker er professor i etikk ved Universitetet i Agder. Han har doktorgrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Lysaker har skrevet og redigert en rekke artikler og bøker innen moralfilosofi, politisk filosofi og sosialfilosofi, herunder Menneskeverdets politikk: Anerkjennelse av kroppslig krenkbarhet (2013), "The Dignity in Free Speech: Civility Norms in Post-Terror Societies" (med Henrik Syse i Nordic Journal of Human Rights, 2016) og "Democratic Disagreement and Embodied Dignity: The Moral Grammar of Political Conflicts (i Odin Lysaker og Jonas Jakobsen (red.): Recognition and Freedom: Axel Honneth's Political Thought, 2015).

Bøker i serien