En kort introduksjon til vikingtiden (Heftet)

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Bjørn Bandlien

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN: 9788202661328
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til vikingtiden

En kort introduksjon til vikingtiden gir en oversikt over den nyeste forskningen om vikingtidens samfunn, politikk, krig, verdensbilde, religion og økonomi. Denne perioden har fascinert mennesker langt utover Norden, også de som forsker på den. Vikingene reiste helt til Sentral-Asia i øst, Nord-Afrika i sør, og det amerikanske kontinentet i vest, delvis for å plyndre men også for å handle og etablere byer og riker. I denne boka kan du lære mer om de storslåtte skipsgravene, utnyttingen av naturressursene, den rike kunsten og mytologien, samt de spektakulære litterære sporene de etterlot seg på runesteiner og i skaldedikt.

Boka bruker eksempler fra ulike kilder, både skriftlige og materielle, for å få fram nyansene og variasjonene mellom ulike regioner og hvordan det var å vokse opp og leve i forskjellige sosiale og etniske grupper – for eksempel som treller, bønder, barn, kvinner og samer. På denne måten presenteres vi for en rikere og mer sammensatt kultur enn den kompromissløse krigeren vi møter i populærkulturen.

Aktuelle spørsmål som boka tar opp inkluderer:

  • Hvilken kontakt hadde vikingene med greske, slaviske og islamske kulturer?
  • Bidro vikingene til økt handel og statsutvikling i Europa?
  • Hva vet vi om kvinner som krigere?
  • Hva gjorde kristningen så komplisert?
  • Hadde ære samme betydning i Nordens vikingtid, som den vi finner i andre samfunn hvor ære er viktig?

Til toppen

Andre aktuelle titler

Forfatter(e)

Bjørn Bandlien er professor i historie ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han har publisert en rekke studier om ulike sider ved vikingtiden og middelalderen, særlig omkring kjønn, ekteskap, mentaliteter, kristning og kulturmøter. Blant hans bøker kan nevnes «Å finne den rette: Kjærlighet, individ og samfunn i norrøn middelalder» (HIFO, 2001), «Olav Kyrre» (Spartacus, 2011), «Eufemia, Oslos middelalderdronning» (Dreyer, 2012) og «Kringla Heimsins» (Dreyer, 2014, med F.-A. Stylegar).

Bøker i serien