En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten (Heftet)

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Svein Mønnesland

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN: 9788202696993
Kategori: Statsvitenskap og Historie
Fag: Historie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten

I perioden 1991–2008 gikk forbundsrepublikken Jugoslavia i oppløsning og ble til sju nye stater. Prosessen utløste blodige kriger med bombing og beleiring av byer, massevoldtekter, massakrer, konsentrasjonsleirer og millioner av flyktninger. Både i Norge og ellers i verden kom den jugoslaviske tragedien svært overraskende, og mange syntes den var vanskelig å forstå.

Denne boken skisserer det historiske bakteppet, for deretter å se nærmere på årsakene til at Titos Jugoslavia gikk i oppløsning. Hvorfor ble det krig, og hvorfor ble den så blodig? Boken følger forløpet, fra krigen i Slovenia og Kroatia i 1991, i Bosnia-Hercegovina 1992–1995, Kosovo-krigen i 1999 og konflikten i Makedonia i 2001.

Forfatteren mener det internasjonale samfunnet ikke gjorde nok for å stanse krigshandlingene tidlig i forløpet. Sarajevo, en europeisk hovedstad, var beleiret og under angrep i over tre og et halvt år, og i Srebrenica ble det begått et folkemord – til tross for at begge byene var erklært som «sikre områder» av FN, og Nato sto klar til å gripe inn.

Boken diskuterer også arven fra 1990-årene og viser hvordan nasjonalistiske holdninger fortsatt preger området.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten

«... et velkomment værk til det norske publikum. [...] Mønnesland opfylder præcis det, der er formålet med denne bogserie "En kort introduksjon til ..." – nemlig at give en hurtig indføring i denne stadig spændende og ikke minst aktuelle politiske udvikling i denne del af Europa.»

Jakob Brink Rasmussen, Apollon 4/2021

Konkret, direkte og svært opplysende om Jugoslaviakonflikten

«Svein Mønneslands bok kan godt kalles «en kort introduksjon til», men på 200 velskrevne sider får han satt konflikten fra 1970- og 80-tallet helt opp til vår egen tid i et interessant perspektiv […] [Han] presenterer på en mesterlig måte konfliktenes sider. Tall og tabeller gjør det hele mer konkret og gjør at leseren kan følge utviklingen. Å lese blir nesten som en reise til Balkan – nyttig, interessant og veldig lærerikt. […] Svein Mønneslands nye bok får min sterkeste anbefaling.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 21. juni 2021Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Svein Mønnesland er professor emeritus i slaviske språk ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en rekke bøker om språk og kulturhistorie knyttet til Balkan, særlig det tidligere Jugoslavia.

Bøker i serien