En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten (Heftet)

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Svein Mønnesland

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN: 9788202696993
Kategori: Statsvitenskap og Historie
Fag: Historie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten

I perioden 1991–2008 gikk forbundsrepublikken Jugoslavia i oppløsning og ble til sju nye stater. Prosessen utløste blodige kriger med bombing og beleiring av byer, massevoldtekter, massakrer, konsentrasjonsleirer og millioner av flyktninger. Både i Norge og ellers i verden kom den jugoslaviske tragedien svært overraskende, og mange syntes den var vanskelig å forstå.

Denne boken skisserer det historiske bakteppet, for deretter å se nærmere på årsakene til at Titos Jugoslavia gikk i oppløsning. Hvorfor ble det krig, og hvorfor ble den så blodig? Boken følger forløpet, fra krigen i Slovenia og Kroatia i 1991, i Bosnia-Hercegovina 1992–1995, Kosovo-krigen i 1999 og konflikten i Makedonia i 2001.

Forfatteren mener det internasjonale samfunnet ikke gjorde nok for å stanse krigshandlingene tidlig i forløpet. Sarajevo, en europeisk hovedstad, var beleiret og under angrep i over tre og et halvt år, og i Srebrenica ble det begått et folkemord – til tross for at begge byene var erklært som «sikre områder» av FN, og Nato sto klar til å gripe inn.

Boken diskuterer også arven fra 1990-årene og viser hvordan nasjonalistiske holdninger fortsatt preger området.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse En kort introduksjon til Jugoslavia-konflikten

«... en relevant, overskuelig og tiltrængt introduktion til et kompliceret emne for både studerende og almindeligt interesserede læsere.»

Ismar Dedovic, Nordisk Østforum 5. desember 2022Les hele anmeldelsen

«... et velkomment værk til det norske publikum. [...] Mønnesland opfylder præcis det, der er formålet med denne bogserie "En kort introduksjon til ..." – nemlig at give en hurtig indføring i denne stadig spændende og ikke minst aktuelle politiske udvikling i denne del af Europa.»

Jakob Brink Rasmussen, Apollon 4/2021

Konkret, direkte og svært opplysende om Jugoslaviakonflikten

«Svein Mønneslands bok kan godt kalles «en kort introduksjon til», men på 200 velskrevne sider får han satt konflikten fra 1970- og 80-tallet helt opp til vår egen tid i et interessant perspektiv […] [Han] presenterer på en mesterlig måte konfliktenes sider. Tall og tabeller gjør det hele mer konkret og gjør at leseren kan følge utviklingen. Å lese blir nesten som en reise til Balkan – nyttig, interessant og veldig lærerikt. […] Svein Mønneslands nye bok får min sterkeste anbefaling.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 21. juni 2021Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Svein Mønnesland er professor emeritus i slaviske språk ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en rekke bøker om språk og kulturhistorie knyttet til Balkan, særlig det tidligere Jugoslavia.

Bøker i serien