En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten (Ebok)

Forfatter:

Jørgen Jensehaugen

Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett.  

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 6.87 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202756871
Kategori: Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, religion og filosofi, Samfunnsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten

"En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten" gir en lett tilgjengelig men samtidig grundig og forskningsbasert framstilling av de viktigste trekkene i den betente konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatterens utgangspunkt er at Israel–Palestina-konflikten er en moderne nasjonalkonflikt. Den må forstås historisk, men da primært ut ifra moderne historie. Israel-Palestina-konflikten oppstod nemlig i moderne tid, og må forstås i lys av de storpolitiske, regionale og lokale hendelsene som bidro til å sementere motsetningene mellom de to folkegruppene.

Kapitlene er inndelt slik at de tar for seg de viktigste definerende hendelsene og hvordan de formet konflikten mellom palestinere og israelere. Forfatteren viser hva som er de sentrale stridsårsakene, hvem som er de viktigste aktørene i konflikten, hva slags løsninger som har vært diskutert, og hvilke hindringer som ligger i veien for at disse løsningene kan implementeres.

Den palestinske ledelsen, det internasjonale samfunnet og formelt sett også Israel har bundet seg til en tostatsløsning. I praksis har en slik løsning blitt mindre og mindre realistisk. Avslutningsvis drøfter forfatteren hva som skal til for å få til en tostatsløsning – og hva alternativene kan være.

Til toppen

Presse En kort introduksjon til Israel–Palestina-konflikten

«Det komplekse behandles med stødig hånd, alt gjort i korte trekk og hele tiden poengtert og leservennlig. [...] Alt det saklige bidrar til at konflikten presser seg på og beleirer leseren også, og slik treffer den der den skal, tenker jeg.»

Aasne Jordheim, Forskerforum 3/2022Les hele anmeldelsen

«Styrken ligger i hans evne til å lage struktur, framstille mylderet av tilgjengelige fakta på en etterrettelig måte i en elegant språkdrakt. Boka holder således hva den lover. Den representerer en verdig oppsummering av Israel-Palestina-konflikten, og utgjør et korrektiv til litteratur som er skrevet ut fra et ideologisk, aksjonistisk eller formalistisk diplomatisk ståsted. Boka fortjener en bred leserkrets.»

Tor Erik Gjerde, Bistandsaktuelt 1. mars 2022Les hele anmeldelsen

«Jørgen Jensehaugen har levert en velskreven og innsiktsfull bok. Måtte den få mange lesere.»

Odd Karsten Tveit, Morgenbladet 18. februar 2022Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Jørgen Jensehaugen har doktorgrad i historie fra NTNU, og jobber som seniorforsker på PRIO i Oslo. I sin forskning har han særlig vært opptatt av ulike diplomatiske prosesser knyttet til den arabisk-israelske konflikten.