En kort introduksjon til Det osmanske riket (Heftet)

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Jan-Erik Smilden

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 258
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN: 9788202720308
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til Det osmanske riket

Dette er den første boka på norsk om Det osmanske rikets historie. Forfatteren følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet. På sitt største, rundt 1600, omfattet Det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert Det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Denne karikaturen av Det osmanske har siden levd i beste velgående, helt opp til våre dager. I tillegg til å gi innføring i rikets indre utvikling og utbredelse, tar forfatteren et oppgjør med negative stereotypier om osmanene. En kort introduksjon til Det osmanske riket viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.

Til toppen

Det er til tider så spennande at boksidene blar seg sjølv utan hjelp frå lesaren. [...] Smildens folkeopplysingsprosjekt fortener mange lesarar.
Emil André Ersland, Vårt Land

Andre aktuelle titler

Presse En kort introduksjon til Det osmanske riket

«Boken er godt egnet for et bredt publikum [... og] svært godt som innføring til det osmanske rikets historie [...] Boka er en velskrevet historie om statsdannelse, statsutvikling, styresett, samling og splittelse.»

Kristin Braut, Historikeren 3/2022

«Med utgangspunkt i livet til den lokale høvdingen Osman, som ønsket å «bli verdenshersker», tar boken «Det osmanske riket» oss med på en fascinerende reise gjennom allianser, troskap, krig og tortur. [...] Man må beundre Smilden som makter å holde oversikt og orden i et krevede puslespill. [...] Det er grunn til å ønske denne boken velkommen.»

Bjørn Johannessen, Bistandsaktuelt 1. februar 2022Les hele anmeldelsen

«Det er til tider så spennande at boksidene blar seg sjølv utan hjelp frå lesaren. [...] I Norge har vi altfor få allmenne bøker som har prøvd å forklare denne historia, så derfor er boka til Smilden unik og førebiletleg. [...] Vi treng slike fortellingar, historieperspektiv som breiar ut horisonten vår. Fordi verkelegheita sjeldan eller aldri er så svart eller kvit som nokon vil ha det til. Smildens folkeopplysingsprosjekt fortener mange lesarar.»

Emil André Erstad, Vårt Land 28. januar 2022Les hele anmeldelsen

«Boka er meget grundig med omfattende kildemateriale, den er velskrevet og gir åpenbart leserne ny og ikke minst nyansert informasjon.»

Jon Henriksen, Spania i dag 27. januar 2022Les hele anmeldelsen

«Norge har manglet et grundig, omfattende akademisk verk om Det osmanske riket som eksisterte fra 1299 til 1922. Det har Jan-Erik Smilden bøtet på ved å skrive en leseverdig og effektiv innføring i denne epoken. [...] et verk som stimulerer vår interesse for dette riket som har betydd så mye mer for Europa enn det vi har lært. For dette fortjener Jan-Erik Smilden ros.»

Thorvald Steen, Dagsavisen 26. januar 2022Les hele anmeldelsen

«... Smilden er analytisk sterk, og boken bærer preg av å være et overskuddsprosjekt som forfatteren har brukt god tid på. Han har benyttet seg av hundrevis av kilder, vurderer i flere tilfeller om kildene er hel ved, og balanserer motstridende syn mot hverandre.»

Anders Horntvedt, Finansavisen 8. januar 2022Les hele anmeldelsen

«Dette er en del av historien som nesten er blitt borte, men Jan-Erik Smilden løfter den frem – og til nye høyder. Det er et godt stykke arbeid. [...] Jan-Erik Smilden har med denne boken brakt frem noe viktig ved europeisk historie ved å fortelle om Det osmanske rike og gjort deler av historien om det til allemannseie.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Litteraturavisen Bokstaver.no 16. desember 2021Les hele anmeldelsen

Til toppen

Intervju

Verdensmaktens vei mot kollaps
Les artikkel i Aftenposten 18. november 2022

En kort introduksjon til Det osmanske riket
Hør Jan-Erik Smilden snakke om boka og osmanerne på Holm i NRK

Haremsliv og blodige brødredrap
Les stor sak om Det osmanske riket i VG+ (abo) mars 2022

"Svært god bok fra en av høvdingene i norsk presse (i den uavhengige)."
Thorbjørn Jagland

 

Til toppen

Forfatter(e)

Jan-Erik Smilden (f. 1949) er journalist og historiker. Han har jobbet med Midtøsten i 45 år som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet. Han har også undervist på Universitetet i Oslo.

Bøker i serien