En kort introduksjon til Det osmanske riket (Heftet)

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Jan-Erik Smilden

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 258
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN: 9788202720308
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til Det osmanske riket

Dette er den første boka på norsk om Det osmanske rikets historie. Forfatteren følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet. På sitt største, rundt 1600, omfattet Det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert Det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Denne karikaturen av Det osmanske har siden levd i beste velgående, helt opp til våre dager. I tillegg til å gi innføring i rikets indre utvikling og utbredelse, tar forfatteren et oppgjør med negative stereotypier om osmanene. En kort introduksjon til Det osmanske riket viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.

Til toppen

Svært god bok fra en av høvdingene i norsk presse (i den uavhengige).
Thorbjørn Jagland

Andre aktuelle titler

Presse En kort introduksjon til Det osmanske riket

«... Smilden er analytisk sterk, og boken bærer preg av å være et overskuddsprosjekt som forfatteren har brukt god tid på. Han har benyttet seg av hundrevis av kilder, vurderer i flere tilfeller om kildene er hel ved, og balanserer motstridende syn mot hverandre.»

Anders Horntvedt, Finansavisen 8. januar 2022Les hele anmeldelsen

«Dette er en del av historien som nesten er blitt borte, men Jan-Erik Smilden løfter den frem – og til nye høyder. Det er et godt stykke arbeid. [...] Jan-Erik Smilden har med denne boken brakt frem noe viktig ved europeisk historie ved å fortelle om Det osmanske rike og gjort deler av historien om det til allemannseie.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Litteraturavisen Bokstaver.no 16. desember 2021Les hele anmeldelsen

Til toppen

Intervju
Forfatter(e)

Jan-Erik Smilden (f. 1949) er journalist og historiker. Han har jobbet med Midtøsten i 45 år som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet. Han har også undervist på Universitetet i Oslo.

Bøker i serien