En kort introduksjon til den nye imperialismen (Ebok)

1870-1920

Forfatter:

Tore Linné Eriksen

Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett.  

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 6.02 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202757557
Kategori: Samfunnsfag og Historie
Fag: Historie, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til den nye imperialismen

Vår fortid deles gjerne inn i epoker, og årene mellom 1870 og 1920 er kjent som «den nye imperialismens» tidsalder. Europeiske kolonimakter og handelsselskaper hadde lenge vært på plass i alle verdensdeler, men det er først etter 1870 at dampskip, telegraflinjer, jernbaner, medisiner og mer dødelige våpen for alvor gjør det mulig å erobre store deler av Asia og Afrika. Nytt er også at Storbritannia for første gang utfordres av rivaliserende industristater, der europeiske land får følge av USA og Japan som imperialistmakter.

Boka løfter fram økonomiske, politiske og ideologiske drivkrefter bak det nye kappløpet, som ble ytterligere forsterket av rasisme og ytterliggående nasjonalisme. Også virkningene innad i afrikanske og asiatiske samfunn blir diskutert, der det legges vekt på linjer fram mot dagens globale ulikhet og økologiske sårbarhet. Det er også gitt plass til den første verdenskrigen, der kolonienes materielle og menneskelige ressurser var avgjørende for utfallet.

Til toppen

Andre utgaver

Presse En kort introduksjon til den nye imperialismen

«Eriksen besitter ikke bare imponerende og oppdatert kunnskap, men han er formidabel formidler. [...] Selv om boka er kort, er den rik og særdeles velskrevet, med et lekent språk. [...] Tore Linne Eriksen har inspirert studenter, aktivister og forskere i en årrekke. Denne boken er nyttig og viktig, og den kan leses enten sammenhengende for innsikt i en periode, eller brukes som oppslagsbok for enkelte områder.»

Camilla Houeland, Gnist 3/2022Les hele anmeldelsen

«Eriksen fikk mye ros for sin forrige bok, og jeg kan med en gang røpe at også denne er svært god. [...] Klart dette gjør boka vond å lese, og likevel vil jeg anbefale den til alle som ikke har et inngående kjennskap til epoken allerede. Det er en fæl historie vi får, men den er unektelig vår, Vestens historie. Kanskje vi trenger å lese den nettopp fordi den er vond?»

Aasne Jordheim, Forskerforum 9. mai 2022Les hele anmeldelsen

«Jeg anbefaler alle som vil ha kunnskaper om imperialisme til å lese Eriksens bok. Den er enkel, lett og tilgjengelig, og føyer seg pent inn i serien «En kort introduksjon til …», som kan bli temmelig lang om man vil lese mer og utvide horisonten. Tore Linné Eriksens bok er en meget bra begynnelse.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 3, mai 2022Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Tore Linné Eriksen (f. 1945) er historiker, faglitterær forfatter og professor emeritus ved OsloMet – Storbyuniversitet. Hans nyeste bok er Afrika. Fra de første mennesker til i dag (2019).