En kort introduksjon til den nye imperialismen (Heftet)

1870-1920

Serie: En kort introduksjon 

Forfatter:

Tore Linné Eriksen

Akademisk kvarter - en podkast fra Cappelen Damm Akademisk: Hva kjennetegnet den nye imperialismen etter 1870?

Verdibørsen: Mektig og brutalt; Den nye imperialismen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 184
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: En kort introduksjon
ISBN: 9788202731335
Kategori: Samfunnsfag og Historie
Fag: Historie, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen En kort introduksjon til den nye imperialismen

Vår fortid deles gjerne inn i epoker, og årene mellom 1870 og 1920 er kjent som «den nye imperialismens» tidsalder. Europeiske kolonimakter og handelsselskaper hadde lenge vært på plass i alle verdensdeler, men det er først etter 1870 at dampskip, telegraflinjer, jernbaner, medisiner og mer dødelige våpen for alvor gjør det mulig å erobre store deler av Asia og Afrika. Nytt er også at Storbritannia for første gang utfordres av rivaliserende industristater, der europeiske land får følge av USA og Japan som imperialistmakter.

Boka løfter fram økonomiske, politiske og ideologiske drivkrefter bak det nye kappløpet, som ble ytterligere forsterket av rasisme og ytterliggående nasjonalisme. Også virkningene innad i afrikanske og asiatiske samfunn blir diskutert, der det legges vekt på linjer fram mot dagens globale ulikhet og økologiske sårbarhet. Det er også gitt plass til den første verdenskrigen, der kolonienes materielle og menneskelige ressurser var avgjørende for utfallet.

Til toppen

… denne vesle boka er blitt eit lite praktverk ...
James Godbolt, USN

Andre utgaver

Presse En kort introduksjon til den nye imperialismen

«... et utmerket og aktuelt utgangspunkt for å forstå samfunnsforholdene i den avkoloniserte verden [...] Leseren får både en god oversikt over en avgjørende periode i globalhistorien og en dypere forståelse av viktige drivkrefter i nåtiden. [...] Slik sett representerer boken om den nye imperialismen et nyttig verktøy for å forstå også den aller nyeste imperialismen. Den kan anbefales for både studenter og et allment publikum.»

Jonas Fossli Gjersø, Historisk tidsskrift 16. desember 2022Les hele anmeldelsen

«Eriksen besitter ikke bare imponerende og oppdatert kunnskap, men han er formidabel formidler. [...] Selv om boka er kort, er den rik og særdeles velskrevet, med et lekent språk. [...] Tore Linne Eriksen har inspirert studenter, aktivister og forskere i en årrekke. Denne boken er nyttig og viktig, og den kan leses enten sammenhengende for innsikt i en periode, eller brukes som oppslagsbok for enkelte områder.»

Camilla Houeland, Gnist 3/2022Les hele anmeldelsen

«Eriksen fikk mye ros for sin forrige bok, og jeg kan med en gang røpe at også denne er svært god. [...] Klart dette gjør boka vond å lese, og likevel vil jeg anbefale den til alle som ikke har et inngående kjennskap til epoken allerede. Det er en fæl historie vi får, men den er unektelig vår, Vestens historie. Kanskje vi trenger å lese den nettopp fordi den er vond?»

Aasne Jordheim, Forskerforum 9. mai 2022Les hele anmeldelsen

«Jeg anbefaler alle som vil ha kunnskaper om imperialisme til å lese Eriksens bok. Den er enkel, lett og tilgjengelig, og føyer seg pent inn i serien «En kort introduksjon til …», som kan bli temmelig lang om man vil lese mer og utvide horisonten. Tore Linné Eriksens bok er en meget bra begynnelse.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 3, mai 2022Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Tore Linné Eriksen (f. 1945) er historiker, faglitterær forfatter og professor emeritus ved OsloMet – Storbyuniversitet. Hans nyeste bok er Afrika. Fra de første mennesker til i dag (2019).

Bøker i serien