Elevene og litteraturen (Ebok)

Estetisk lesing på barnetrinnet

Forfatter:

Ingeborg Eidsvåg Fredwall, Elin Arnesen Moseid og Svein Slettan (red.)

Forfatter: , og
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Readium LCP
Filstørrelse: 9.87 MB
Filformat: EPUB3
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202718831
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning , Norsk , Lese- og skriveopplæring og Litteratur- og språkvitenskap
Fag: Lese- og skriveopplæring, Litteratur- og språkvitenskap, Norsk
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Elevene og litteraturen

Elevene og litteraturen handler om hvordan man kan arbeide med estetisk lesing på barnetrinnet, slik at elevenes møter med skjønnlitterære tekster gir rom for sanser, følelser og opplevelser.

Forfatterne viser eksempler på litteraturundervisning som inkluderer estetisk lesing av ulike litterære sjangre, som for eksempel muntlige fortellinger, romaner, tegneserier, bibelfortellinger, bildebøker, fantasyfortellinger, bildebokapper og ikke minst tekster av forskjellige slag som elevene skriver selv.

Flere av kapitlene i boken tar utgangspunkt i utprøvingsprosjekter i norske klasserom, og en fellesnevner for alle kapitlene er at de legger vekt på litteraturens estetiske potensial. De viser verdien av å arbeide med skjønnlitteratur i skolen på en måte som berører elevene og bygger på deres leseopplevelser, og som også harmonerer med læreplanens føringer (LK20). Personlig engasjement åpner for dybdelesing og dybdelæring, et ideal som læreplanen løfter fram, og som gjenspeiler seg i konkrete læreplanmål.

Bokens nye innsikter om estetisk lesing er viktige for lærerstudenter og lærere som arbeider med litterære tekster i ulike sammenhenger i skolen.

Forfatterne er forskere innen litteratur og litteraturdidaktikk ved Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger og Universitetet Sørøst-Norge.

Bidragsytere: Ingeborg Eidsvåg Fredwall, Elin Arnesen Moseid, Svein Slettan (red.), Agnes-Margrethe Bjorvand, Line Reichelt Føreland, Berit Huntebrinker, Fridunn Tørå Karsrud, Kirsten Linnea Kruse, Monica Gundersen Mitchell, Torild Marie Olsen, Cecilie Takle og Elise Seip Tønnessen.

Til toppen

Andre utgaver

Elevene og litteraturen
Bokmål Heftet 2022
Forfatter(e)

Ingeborg Eidsvåg Fredwall er universitetslektor ved Universitetet i Agder. Hun underviser i skolebibliotekkunnskap, videreutdanninger for lærere og i barnehagelærerutdanninga. I tillegg er hun redaktør for nettstedet skolebibliotek.no som drives av Universitetet i Agder. Hun har bakgrunn som studieleder, forlagsredaktør og lærer.

Elin Arnesen Moseid er universitetslektor ved Universitetet i Agder. Hun underviser blant annet i barne- og ungdomslitteratur i barnehagelærerutdanningen og på studiet i skolebibliotekkunnskap, i tillegg til å jobbe med lesesatsninger i skolen. Hun har bidratt i boka Fantastisk litteratur for barn og unge (2018).

Svein Slettan er førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Han underviser i litteratur i lærarutdanninga og på studiet i skolebokkunnskap. Han har skrive ph.d.-avhandlinga Mannlege mønster. Maskulinitet i ungdomsromanar, pop og film (2009), og har publisert boka Inn i barnelitteraturen. Artiklar om bøker for barn og unge (2010) og elles artiklar om litterære enme, særleg barne- og ungdomslitteratur. Han er redaktør av Fantastisk litteratur for barn og unge (2018).