Dragen (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle og Svein Nyhus

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 48
Illustratør: Nyhus, Svein
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202576882
Alder: 5 - 9
Om utgivelsen Dragen

Lilli vet at det finnes drager. Det er derfor at Eline ikke kan bli med hjem. For dragen bor nemlig i huset til Lilli. Og dragen spruter ild og er svært skremmende og hvis ikke Lilli trør varsomt nok, vekker hun den. Men finnes det en dragetemmer? En som kan gjøre dragen snill?

Gro Dahle har tidligere utgitt boken: Sinna mann, om fedre som reagerer med sinne og skremmer barn. I Dragen er det en morsperson som truer og gjør Lilli redd. Også her samarbeider Gro Dahle med sin mann, Svein Nyhus, som er en av våre største bildebokillustratører.

Til toppen

Presse Dragen

Skremmende god 23.10.2018

«Skremmende god»

«…nok en viktig byggestein i deres kunstneriske formidlingsprosjekt…»

«…en utfordrende allalderbok som gjør et sterkt inntrykk.»

««Dragen» er sterke saker.»

 
Finn Stenstad, Tønsberg BladLes hele anmeldelsen

Gjør mamma til monster 19.10.2018

"Bildene er i særklasse"

"Teksten egner seg svært godt til høytlesing."

"Nyhus har utstyrt gatene med forvirrende piler som om Lilli befinner seg i en labyrint (...) Pilene hinter virkningsfullt til den australske bildebokkunstneren Shaun Tan og hans legendariske «Den bortkomne tingen»."

 
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

Frykten og det bevende livet 16.11.2018

"Gro Dahle er aktuell med to utgivelser (Dobbel dyne og Dragen) som begge handler om nødvendige og smertefulle grenser mellom mor og barn."

"Det er få som kan skildre vonde følelser eller desperate situasjoner på en så rik og yrende måte som Gro Dahle (...) Nok en gang har Dahle og Nyhus laget en god bok om et tabubelagt tema, som kan brukes aktivt for å snakke med barn om ting som kan virke unevnelige. Den føyer seg inn i rekken av viktige utgivelser, som blant annet belyser vold i hjemmet, porno og seksuelle overgrep."

"Når jeg har lest Dragen i sammenheng med Dobbel dyne, er det spennende å se hvordan de begge - om på helt ulike måter - går inn i usikrede soner i de aller næreste relasjonene. Dahle vil ha oss til å se inn i de ubehagelige rommene der grensene mellom mennesker beveger seg, forhandles og settes."

Live Lundh, Vårt LandLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.