Dragen (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle og Svein Nyhus

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 48
Illustratør: Nyhus, Svein
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202576882
Alder: 5 - 9
Om utgivelsen Dragen

Lilli vet at det finnes drager. Det er derfor at Eline ikke kan bli med hjem. For dragen bor nemlig i huset til Lilli. Og dragen spruter ild og er svært skremmende og hvis ikke Lilli trør varsomt nok, vekker hun den. Men finnes det en dragetemmer? En som kan gjøre dragen snill?

Gro Dahle har tidligere utgitt boken: Sinna mann, om fedre som reagerer med sinne og skremmer barn. I Dragen er det en morsperson som truer og gjør Lilli redd. Også her samarbeider Gro Dahle med sin mann, Svein Nyhus, som er en av våre største bildebokillustratører.

Til toppen

Presse Dragen

Skremmende god 23.10.2018

«Skremmende god»

«…nok en viktig byggestein i deres kunstneriske formidlingsprosjekt…»

«…en utfordrende allalderbok som gjør et sterkt inntrykk.»

««Dragen» er sterke saker.»

 
Finn Stenstad, Tønsberg BladLes hele anmeldelsen

Gjør mamma til monster 19.10.2018

"Bildene er i særklasse"

"Teksten egner seg svært godt til høytlesing."

"Nyhus har utstyrt gatene med forvirrende piler som om Lilli befinner seg i en labyrint (...) Pilene hinter virkningsfullt til den australske bildebokkunstneren Shaun Tan og hans legendariske «Den bortkomne tingen»."

 
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

Frykten og det bevende livet 16.11.2018

"Gro Dahle er aktuell med to utgivelser (Dobbel dyne og Dragen) som begge handler om nødvendige og smertefulle grenser mellom mor og barn."

"Det er få som kan skildre vonde følelser eller desperate situasjoner på en så rik og yrende måte som Gro Dahle (...) Nok en gang har Dahle og Nyhus laget en god bok om et tabubelagt tema, som kan brukes aktivt for å snakke med barn om ting som kan virke unevnelige. Den føyer seg inn i rekken av viktige utgivelser, som blant annet belyser vold i hjemmet, porno og seksuelle overgrep."

"Når jeg har lest Dragen i sammenheng med Dobbel dyne, er det spennende å se hvordan de begge - om på helt ulike måter - går inn i usikrede soner i de aller næreste relasjonene. Dahle vil ha oss til å se inn i de ubehagelige rommene der grensene mellom mennesker beveger seg, forhandles og settes."

Live Lundh, Vårt LandLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.

Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dett er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.

Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.

Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryenskrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.