Det store klimasøksmålet (Ebok)

Saken som tok livet av grunnlovens miljøbestemmelse

Forfatter:

Marius Gulbranson Nordby

Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett.  

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2021
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.48 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202750206
Kategori: Statsvitenskap , Forfatnings- og forvaltningsrett og Samfunnsfag
Fag: Forfatnings- og forvaltningsrett, Samfunnsfag, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Det store klimasøksmålet

I boken setter forfatter Marius Gulbranson Nordby lyset på det norske klimasøksmålet, saken der Grunnlovens miljøbestemmelse stod mot utvidelsen av det norske oljeeventyret, og tapte. Forfatteren argumenterer for hvorfor dommen bestod av svak virkelighetsforståelse og dårlig jus, og at Høyesterett hverken tok Grunnloven eller klimakrisen på alvor. Dette er også en historie om maktfordeling, om demokrati og om statsmaktens yttergrenser.

Kvelden 14. februar 2017 gir NRK ordet til en mager mann med lyst, bustete hår. Mannen er regjeringsadvokat i Norge; det er hans kontor som representerer staten i domstolene når staten blir saksøkt. Det er uvanlig at han fører saker personlig, men denne gangen er det annerledes. Fredrik Sejersted forbereder seg på å gå i retten. Om saken sier han:

«Søksmålet er et forsøk på å rettsliggjøre denne prosessen og flytte den vekk fra de demokratiske politiske prosesser og over til domstolene.»

Tonen er satt for en av de viktigste sakene som har gått i norske domstoler siden krigen.

Til toppen

Presse Det store klimasøksmålet

Spenstig forsvar for politisk blindspor

«Nordby er ikke bare grundig i sin "take-down" av argumentene mot klimasøksmålet, på en måte ikke-jurister kan forstå, han trekker også ut de få positive konsekvensene som kan ha stor betydning i fremtida, på en realistisk og ikke-utopisk måte. »

Les hele anmeldelsen

Aled Dilwyn Fisher, Natur & Miljø nr. 2/2022

«Det er en sånn type bok som får deg til å tenke A) Tenk at jeg ikke visste dette før! B) Alle burde lese boka»

Freia C. Aasdalen, PUTSJ #2/2022Les hele anmeldelsen

Spenstig forsvar for politisk blindspor 09.06.2022

«Det vil føra for langt å referera kritikken hans i detalj. Men eit sentralt punkt hos Nordby er at retten har teke for lite omsyn til ordlyden i paragrafen, og for mykje til «lovgivarviljen». Når regjeringsadvokat Fredrik Sejersted viste til at miljøparagrafen måtte tolkast i lys av at Stortinget i ettertid hadde gitt grønt lys for auka oljeutvinning, og fekk retten med seg på det, viser det ifølgje Nordby at paragrafen er tømt for kraft, og at politikarane i realiteten får det som dei vil.»

Tom Hetland, Energi og klimaLes hele anmeldelsen

«Komplisert tematikk blir fremstilt på en så pedagogisk måte at boka godt kan leses av ikke-jurister som ønsker å bli smartere. Jeg vil også bemerke at selv om boka ikke er på pensum, egner den seg ypperlig som tilleggslitteratur, først og fremst i statsrett. Hvordan maktfordelingen funker (og ikke funker) blir en praktisk realitet, ikke enda et svevende akademisk prinsipp lest i en bok.»

Martine Therese Bjørneboe-Øhra, Stud. Jur. 2/2022

Til toppen

Forfatter(e)

Marius Gulbranson Nordby har mastergrad i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo og en L.L.M fra King’s College of London med vekt på miljørett og menneskerettigheter. Siden 2017 har han holdt over 70 foredrag og skrevet en rekke artikler om klimasøksmålet. Nordby leder fagutvalget for klima- og miljøspørsmål i ICJ Norge og underviser i miljørett ved Det juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.