Demensbrems (Innbundet)

God hukommelse hele livet

Forfatter:

Andreas Engvig

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 320
Illustratør: Vestre, Linnea
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202629311
Om utgivelsen Demensbrems

Hvorfor husker noen godt hele livet, mens andres hukommelse svikter?

Det finnes ingen snarvei eller magisk pille for god hukommelse, men sunne levevaner, helse og livsstil kan utgjøre en betydelig forskjell. I boken Demensbrems får du vite hva hukommelse er, hvorfor den fungerer som den gjør, og hva demensforskerne er enige om når det gjelder å holde den ved like – hele livet. Prosessene som fører til sviktende hukommelse og demens sent i livet oppstår tiår før symptomene kommer: Derfor er det lurt å starte tidlig med forebyggende tiltak. Ved å lese denne boken, forstår du hvordan du kan ta vare på helsen til hjernen din, og hvorfor du bør begynne nå.

Den kjente hukommelsesforskeren og legen Andreas Engvig gir deg konkrete råd som kan styrke hukommelsen og holde hjernen frisk lenger. Forfatteren viser også hvorfor samfunnet vi lever i spiller en avgjørende rolle for hukommelsen i befolkningen, og retter søkelyset på hva myndighetene bør gjøre. Dette er en forskningsbasert, praktisk håndbok som hjelper leseren å gjøre livsstils- og helsevalg som holder hjernen frisk lenger.

Forfatteren deler bokinntektene sine med Nasjonalforeningen for folkehelsen.

«Alt du trenger å vite om vår fantastiske hukommelse. Engvig er en strålende formidler.»

Kaja Nordengen, lege, hjerneforsker og forfatter

«Solid vitenskap, levert på en lettfattelig og presis måte, om et tema som angår oss alle.»

Kaveh Rashidi, lege og forfatter

«Engvig formidler strålende om hjernen og hukommelsen vår. Anbefales varmt.»

Rebekka Egeland, psykolog og forfatter

«En øyeåpner om hjernen og hukommelse, basert på solid forskning. Boka er glitrende skrevet, og vil gi deg mange aha-opplevelser, uansett alder.»

Ylva Østby, nevropsykolog og forfatter

«Dette er en bok som bør leses av alle som ønsker en dypere forståelse for hvordan livsstil og hjernehelse henger sammen.»

Miia Kivipelto, professor, Karolinska Instituttet, verdensledende forsker på demensforebygging

Til toppen

Presse Demensbrems

Bokomtale: Demensbrems – god hukommelse hele livet 30.09.2020

«Ved å lese denne boken, forstår du hvordan du kan ta vare på helsen til hjernen din, og hvorfor du bør begynne nå.»

«En forskningsbasert, praktisk håndbok som hjelper leseren å gjøre livsstils- og helsevalg som holder hjernen frisk lenger.»

«(...) det er tydelig av måten forfatteren skriver på at han virkelig er lidenskapelig opptatt av det han skriver om og at han oppriktig ønsker å bidra til at forskningen på området konkret kan bidra til bedre folkehelse.»

«(...) vi kan og bør også anbefale den til våre pasienter, kunder og pårørende som er interessert i tema og trenger å øke kunnskapen sin på området.»

Dijana Stupar, klinisk ernæringsfysiolog, Norsk Tidsskrift for Ernæring (nummer 3 - 30. september 2020)Les hele anmeldelsen

Om hukommelse og hjernehelse til folket 28.09.2020

«Engvig bidrar med dette til å gjøre omfattende ny forskning tilgjengelig i et klart og enkelt språk, ofte med bruk av bilder fra hverdagslivet.»

«(...) denne selvhjelpsboken skiller seg ut i en jungel av like bøker som ofte er basert mer på forkynning og enkle løsninger enn på vitenskap. Det er prisverdig.»

«Boken anbefales for den alminnelige leseren som er litt over gjennomsnittet interessert i hjernehelse, demens og hukommelse.»

Bjørn Lichtwarck, Tidsskrift for Den norske legeforeningLes hele anmeldelsen

Nytenkning om demens 25.09.2020

"(...) et solid stykke arbeid (...)"

«(...) et alternativt syn på kurering og forebygging av demens.»

«... gir gode leveregler for et sunnere liv og fordelene ved regelmessig mosjon, søvn, reduksjon av stress og betydningen av hjernetrim.»

«utformet som håndbok for mennesker som er bekymret for egen demensutvikling og helsepersonell som jobber med folkehelse eller leger som vil tenke alternativt.»

Terje Årsvoll Olsen, førstelektor Desentralisert sjukepleiarutdanning, Høgskulen på Vestlandet, SykepleienLes hele anmeldelsen

Stell godt med hjernen 19.06.2020

«... en interessant, velskrevet og lett tilgjengelig reise inn i hjerneforskningens mangfoldige univers.»

«… mange gode råd om hvordan vi med bevisst egeninnsats kan ta vare på kroppens viktigste organ.»

Tone Solberg, TARA

Den nye boka Demensbrems er interessant for alle som er nysgjerrig på hva hukommelse er, og hva som påvirker hukommelse. Boka formidler på lettfattelig og artig måte det vitenskapelige grunnlaget for hvordan man kan legge til rette for å vedlikeholde hukommelsen best mulig selv, så lenge man har en frisk hjerne.

Nasjonalforeningen for folkehelsen, FacebookLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Andreas Engvig er lege i spesialisering i geriatri ved Oslo universitetssykehus, Ullevål. Han er også hjerneforsker med doktorgrad på hukommelse og aldring. Engvig studerte ved Medisinsstudiet i Oslo, Forskerlinjen i medisinstudiet, og han har doktorgrad om aldring og hukommelsestrening. I 2010 viste Andreas Engvig og kolleger ved UiO, som de første i verden at magnet resonans (MR) kan brukes til å måle effekter av hukommelsestrening på aldrende hjernestruktur – deltakerne hadde fysisk trent hjernene sine ”yngre”. Siden 2007 har Engvig formidlet hukommelse og aldringsforskning gjennom foredrag – fra en rekke internasjonale konferanser til pasientorganisasjoner på Nordvestlandet, TV (Schrödingers katt, Kroppen min) og radio (Ekko).