Deling, plattform, tillit (Heftet)

Perspektiver på delings- og plattformøkonomi

Forfatter:

Arne Krokan

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 320
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202549336
Kategori: Sosiologi , Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag , Samfunnsfag og Samfunnsvitenskap
Fag: Samfunnsfag, Sosiologi, Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Deling, plattform, tillit

I Deling, plattform, tillit. Perspektiver på delings- og plattformøkonomi belyses viktige problemstillinger vi står overfor i overgangen fra industrisamfunn til plattformsamfunn eller det digitale nettsamfunn. Hva vil denne overgangen bety i et organisasjons- og økonomiperspektiv, og hvilke utfordringer skaper utviklingen for de berørte partene?

I industrisamfunnet ble produksjonen av varer optimalisert gjennom organisering av arbeidsoppgavene i verdikjeder og ved å erstatte mennesker med spesialiserte roboter som gjorde de enkelte oppgavene raskere, billigere og med færre feil. Industrisamfunnet greide imidlertid aldri å optimalisere selve varebyttet eller bruken av de produserte varene på samfunnsøkonomiske og bærekraftige måter.

Flersidige markeder håndtert gjennom plattformøkonomien bidrar til å senke transaksjonskostnader ved handel mer enn det er mulig å gjøre gjennom verdikjeder og hierarkiske organisasjoner. Derfor kommer vi til å se mer av plattformene og mindre av hierarkiene i fremtiden.

Boken er aktuell for studenter, forskere og andre som er opptatt av samfunnsmessige konsekvenser som følge av den digitale utviklingen.
Deling, plattform, tillit. Perspektiver på delings- og plattformøkonomi er en fagfellevurdert vitenskapelig monografi.

Til toppen

Presse Deling, plattform, tillit

«Dette må være det nærmeste vi kommer en oppdatert oppsummering rundt betydningen av delingsøkonomien og plattformutviklingen som pågår nå. Et viktig bidrag jeg håper de fleste vil prioritere å sette seg inn i, for boka vil ikke bare gi oss en god innføring i begreper og konsepter, men også innsikt i problemstillinger vi ikke har løst ennå.»

Anita Krohn Traaseth, Innovasjon Norge

«Spennende perspektiver på delings- og plattformøkonomien [...] absolutt anbefales for lesere som ønsker å forstå utviklingen.»

Truls Berg, InnomagLes hele anmeldelsen

«Det er bredt spekter av aktuelle problemstillinger som Krokan omtaler i sin 300 siders lange bok. Forutsetninger for tillit og vilje samarbeid er viktige tema. Boken har også en analyse av den konkrete utviklingen av ulike markeder. Den gir også en fyldig og pedagogisk forklaring av de nye begrepene for å beskrive prosesser og aktører. Det er en lengre omtale av de to største av dagens plattformer Uber og Airbnb. Boken er åpenbart aktuell lesning for mange samfunnsinteresserte mennesker; hva enten de er politikere, studenter, forskere – eller dem som bare ønsker å være opplyste velgere og samfunnsaktører.»

NTVA - Norges Tekniske VitenskapsakademiLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Arne Krokan er professor ved NTNU der han arbeider med prosjekter som omhandler problemstillinger i skjæringspunktet mellom teknologi, organisasjon og samfunn. Han er også professor II i nettverksøkonomi ved Høyskolen Kristiania. Krokan er mag.art. i familiesosiologi og dr.polit. i medievitenskap fra Universitetet i Oslo og har skrevet flere bøker.