De gamle stier: Historien om Menigheten Samfundet, Det Almindelige Samfund og andre sterkttroende (Heftet)

Serie: Religionsfag Profil 41

Forfatter:

Jonas Yassin Iversen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 260
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie:
Serienummer: 41
ISBN: 9788202719753
Kategori: Religion
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen De gamle stier: Historien om Menigheten Samfundet, Det Almindelige Samfund og andre sterkttroende

Denne boken er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no.

De gamle stier: Historien om Menigheten Samfundet, Det Almindelige Samfund og andre sterkttroende tar leseren med på en historisk og teologisk reise gjennom intense vekkelser, avgjørende kirkestiftelser og dramatiske kirkesplittelser fra 1820-tallet og frem til i dag. På bakgrunn av et omfattende kildemateriale gir boken nye perspektiver på de sterkttroendes historie og en nyansert presentasjon av deres teologiske utvikling fra en kraftfull vekkelsesbevegelse på første halvdel av 1800-tallet til dagens innadvendte kirkesamfunn. Boken beskriver en mangfoldig religiøs tradisjon preget av dypt alvor og intellektuell tyngde, samtidig som leseren kommer tett på markante kirkeledere, iherdige predikanter og hengivende troende.

I dag kjenner mange i Rogaland og på Agder godt til «lomelendingane» i Kristiansand og Egersund, samt «perane» og «larsane» i Egersund. Disse grupperingene tilhører alle den retningen man tradisjonelt har omtalt som «de sterke» eller «de sterkttroende». Selv om de fleste verk om norsk kirkehistorie kort omtaler de sterkttroende, har det frem til nå ikke vært utgitt et samlet vitenskapelig verk som behandler deres historie fra deres opprinnelse og frem til i dag. De gamle stier: Historien om Menigheten Samfundet, Det Almindelige Samfund og andre sterkttroende representerer dermed det mest omfattende og oppdaterte verket om de sterkttroendes historie som så langt har blitt publisert, og utgjør dermed et viktig bidrag til norsk kirkehistorie.

Boken retter seg mot forskere, studenter og andre med interesse for norsk kirkehistorie, religionssosiologi og lukkede kirkesamfunn.

Kyrkjefag Profil er en serie fra Institutt for religion, livssyn og kyrkjefag ved Høgskulen i Volda. Denne boken er nr. 41 i serien.

Til toppen

Forfatter(e)

Jonas Yassin Iversen er førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskolen i Innlandet. Han vokste opp i Menigheten Samfundet, gikk på kirkesamfunnets grunnskole og studerte senere ved kirkesamfunnets lærerutdanning. Iversen har siden 2015 ikke vært medlem av Menigheten Samfundet.

Bøker i serien