Datastøttet journalistikk (Heftet)

Forfatter:

Espen Andersen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 208
Forlag: IJ-forlaget
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202404260
Kategori: Journalistikk og Mediefag
Fag: Journalistikk, Mediefag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Datastøttet journalistikk

Hvordan analysere sosiale nettverk, finne de skjulte edderkoppene og avdekke forbindelsene andre har oversett? Hvordan høste inn data og koble opplysninger som aldri har vært sett i sammenheng tidligere?

Krav til kunnskap om denne typen digital research tvinger seg fram med stor kraft i moderne journalistikk. Et økende tilfang av rådata skaper gjerne gode idéer til undersøkende prosjekter, men hvordan kommer man i gang med gravingen?

Datastøttet journalistikk gir inspirasjon til å gå løs på store datamengder og viser hvordan du kan starte. Den tar for seg retten til å få utlevert sammenstillinger fra forvaltningens databaser, og gir råd om hvordan argumentere for å få ut datasett fra både offentlige og private aktører.

Forfatteren tar sikte på å bygge opp en bredere forståelse av feltet. Skjermskraping, datagruvedrift og sosial nettverksanalyse blir satt inn i en journalistisk sammenheng. Eksempler fra virkelige, undersøkende prosjekter utvider rammene for hvor viktig datamaskinen din kan bli i journalistikken. Samtidig inneholder boka også en del med praktiske «hands on»-eksempler på skraping av store datamengder fra nettet ved hjelp av selvkomponerte skript.

Det er utarbeidet et eget nettsted i tilknytning til boka, lenken finner du i høyre kant.

Til toppen

Andre aktuelle titler

  • Autostory

    Et essay om hvordan automatisering forandrer journalistikken

    Magne Soundjock Otterdal og Geir Terje Ruud

    Heftet
Presse Datastøttet journalistikk

Espen Andersen viser hvorfor programmering som journalistisk metode har gullalderen foran seg

«Det fin­nes ingen kon­kur­ren­ter til denne boken akku­rat nå. [...] i de kom­mende årene antar jeg denne vil være å finne i mange skole­sek­ker og presse­bag­ger i Norge. Dette er data­jour­na­lis­tikk i 2013, men nok også noen år inn i framtiden. »

Eirik SvaelinLes hele anmeldelsen

"Forhåpentligvis vil boken inspirere nye gravende journalister og større bruk av innsynsloven for å få tilgang til offentlige databaser. Kanskje denne boken kan rekruttere en ny generasjon journalister som krever mer innsyn og åpenhet i offentlig forvaltning."

Ole Peter GalaasenLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)
Espen Andersen er journalist og programmerer i NRK Brennpunkts undersøkende nettdesk. Han har tidligere vært nyhetsjournalist og nettutvikler i Budstikka, og har blant annet laget førsteutgaven av Budstikkas Eiendomsbase og NRK Brennpunkts Maktbase. Andersen har i en årrekke jobbet med å forene datateknologi og journalistikk, og er opptatt av å fremme størst mulig åpenhet rundt offentlige data. Han har tidligere sittet i styret for Norwegian Online News Association (NONA), og er i dag medlem av Norsk Presseforbunds offentlighetsutvalg.