Britiske statsministre 1900-2015 (Innbundet)

Fra Lord Salisbury til David Cameron

Forfatter:

Hans Olav Lahlum og Øivind Bratberg

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 784
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202479831
Om utgivelsen Britiske statsministre 1900-2015

Vi inviteres med på en sjeldent spennende og lærerik reise i vår tids politiske historie. Gjennom portretter av Storbritannias statsministere fra de siste 115 årene går ferden fra verdens største koloniimperium på overgangen fra 1800-tallet, via to verdenskriger og en kald krig på 1900-tallet, frem til vårt århundres finanskrise og krig mot terror. En godbit for alle med et minimum av interesse for historie, politikk eller mennesker.

Til toppen

Presse Britiske statsministre 1900-2015

Statsministre for dummies

" [...] videre er biografiene om de enkelte statsministrene både detaljrike
og grundige, men samtidig skrevet med en både lettlest og en viss underholdende penn."

 
Frode Hermanrud, Oppland arbeiderblad

"en god bok, som gir en solid innføring i britisk historie"

Aksel Braanen Sterri , Dagbladet

" [...] spennende og nødvendig oppdatering om så vel britisk politikk som de personene som har preget den."

Nils-Petter Enstad , Dagen

"Duoen Bratberg og Lahlum skuffer ikke, dette er stoff som fenger fra lord Salisburys ulykkelige barneår og fram til våre dager. Underveis går det opp for leseren at dette er en genial måte å skrive historie på: Man finner seg en spennende enkeltperson, så hektes leseren på og deretter ordner det meste seg selv.
Ved å gjøre det på dette viset, ser man også hvordan tiden, utviklingen, historien eller hva man nå kaller det, stadig ruller videre – som oftest i retninger vi ikke var forberedt på. Forfatterne har dermed skaffet seg et dynamisk element som skaper fart og farge på historien."

Bjarte Botnen , Vårt land

Til toppen

Forfatter(e)

Øivind Bratberg er førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet underviser i forskningsmetode. Bratberg er aktiv spaltist og kommentator med ulike bidrag om britisk politikk i Morgenbladet, Klassekampen, NRK og TV2. I 2013 fikk han Cappelen Damm Akademisk sitt faglitterære forfatterstipend for manuset til boka Tekstanalyse for samfunnsvitere. Bratberg ga i 2015 ut Skyggebilder av Storbritannia, og sammen med Hans Olav Lahlum skrev han Britiske stasministre 1900-2015 som tar leserne med på en spennende og lærerik reise i vår tids politiske historie. I 2022 kom Falmet fløyel i London, Bratbergs tredje bok om Storbritannia på Cappelen Damm.

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman, Menneskefluene. Boken ble den første i en rekke populære bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene hans er solgt til flere land.

Se oversikt over serien om K2 og Patricia her.

Lahlum er født i Mo i Rana og har vokst opp i Jektvik i Nordland, men har bodd på Gjøvik siden 1989. Han debuterte med den kritikerroste boken Oscar Torp. En politisk biografi (2007). Siden har han utgitt Presidentene - fra George Washington til Barack Obama (2008), og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo. I 2009 kom biografien Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket, og i 2011 utga han Noen av oss har snakket sammen, om personskifter i Arbeiderpartiet under Gerhardsen og Bratteli. I den spesielle biografien Et kvart liv. Håvard Vederhus 1989-2011 (2013), har Lahlum skrevet respektfullt om den unge lederen i Oslo AUF, som endte sitt alt for korte liv på Utøya 22. juli 2011. I 2019 utkom biografien Reiulf Steen. Historien, triumfene og tragediene til strålende kritikker.

Ved siden av å skrive bøker, er Lahlum sjakkspiller og aktiv politisk. Han er mye brukt som kommentator og debattant.