Aspekter ved den nye høyreradikalismen (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 79

Forfatter:

Theodor W. Adorno

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 84
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Aspekte des neuen Rechtsradikalismus
Oversatt av: Veiden, Pål
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 79
ISBN: 9788202673994
Kategori: Statsvitenskap , Sosiologi , Samfunnsfag , Idéhistorie og Filosofi
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Samfunnsfag, Sosiologi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Aspekter ved den nye høyreradikalismen

Aspekter ved den nye høyreradikalismen er basert på en tale som Theodor W. Adorno holdt i 1967, og som ble utgitt for første gang av Suhrkamp forlag i 2019, sammen med et etterord av den tyske historikeren Volker Weiss.

Adornos analyser fra 1967 er forbløffende aktuelle og gir samtidig et tidsbilde fra 1960-tallet. De samfunnsmessige forutsetningene for fascismen består fremdeles, fremholdt Adorno. I dag kan vi stille spørsmålet om det stemmer, eventuelt i hvilken grad. Høyreradikalismen er til stede nå som da, samtidig som den har tatt nye former, begrunnet i nye årsaker. Adornos analyser er et intellektuelt sterkt utgangspunkt for en videre debatt om høyreradikalismen.

Pål Veiden har oversatt teksten og skrevet forord til denne utgivelsen.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Aspekter ved den nye høyreradikalismen

«Foredraget er verdt å lese fordi det kan få oss til å tenke over høyreradikalismen slik dette politiske fenomenet utspiller seg i dag. Selv om det er mindre nytt her for kjennere av Adorno enn for andre, og selv om han utga flere skrifter om fascisme, autoritet og totalitære holdninger i tiårene før, tar han her opp høyreradikalisme som nytt problem på 1960-tallet.»

Tomas Stølen, Agora 1-2/2021

«Kampen mot fascismen tar aldri slutt, den må fornyes for hver generasjon, og vi må aldri glemme hva denne ideologien står for. Adornos bok er en vekker, fordi den fortsatt dessverre er så aktuell.»

Katrine Fangen, sosiologen.no 16. juni 2021Les hele anmeldelsen

Kan Adorno forklare radikalismen vår tid? 07.02.2021

«Det var først i 2019 at Aspekter ved den nye høyreradikalismen kom ut i bokform på tysk, då med eit etterord av historikaren Volker Weiβ. Både foredraget og Weiβ sitt etterord er omsett til norsk av Pål Veiden, som også har skrive eit nytt forord. Dei tre tekststykka utgjer til saman i underkant av 70 sider. På trass av det beskjedne omfanget, og takka vere det solide arbeidet Veiden har lagt ned, opnar boka opp for refleksjon omkring likskapar og forskjellar på utviklingstrekk i fortid, notid og framtid.»

Alexander Myklebust, SalongenLes hele anmeldelsen

Adorno om høyreradikalismen – fremdeles aktuelt? 03.02.2021

Ikke bare er Adornos foredrag fra 1967 er svært aktuelle, men de gir også innblikk i hvem Adorno var og hans samtid. Dagens sosiologer kan få stort utbytte av å lese hans analyser, skriver Pål Veiden.

Pål Veiden, SosiologenLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Theodor W. Adorno (1903-1969) var tysk sosiolog og filosof. Han var sentral innen Frankfurterskolen, og blant hans mest kjente verker er boken Opplysningens dialektikk som han skrev sammen med Max Horkheimer. Et essay fra denne – Kulturindustri – ble utgitt i ny rekke av Cappelens upopulære skrifter som bok nr.3 i 1991.

Volker Weiss (f. 1972) er historiker og skribent. Han forsker blant annet på historien og dagens situasjon for det ekstreme høyre. Hans bok Die Neue Rechte und der Untergang des Abendlandes er standardverk om det nye ytre høyre.

Bøker i serien