Aktiv dødshjelp (Heftet)

Etikk ved livets slutt

Forfatter:

Ole Martin Moen og Aksel Braanen Sterri

Akademisk kvarter - en podkast fra Cappelen Damm Akademisk: Bør aktiv dødshjelp bli tillatt?

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 132
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202594848
Kategori: Helse- og sosialfag og Filosofi
Fag: Filosofi, Helse- og sosialfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Aktiv dødshjelp

I Norge er alle former for aktiv dødshjelp forbudt. Samtidig ønsker flertallet i befolkningen å oppheve forbudet. I Aktiv dødshjelp: etikk ved livets slutt tar Ole Martin Moen og Aksel Braanen Sterri for seg argumentene for og mot å tillate aktiv dødshjelp.

Boken gjør den etiske debatten om aktiv dødshjelp klar og forståelig, og presenterer de sterkeste argumentene på begge sider. Forfatterne gjør også rede for hvordan de selv vurderer argumentene. De tar til orde for at aktiv dødshjelp bør bli tillatt og skisserer en modell for hvordan det kan reguleres.

Til toppen

... en kompakt, men grundig og balansert argumentasjon for liberalisering.
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

Andre aktuelle titler

Presse Aktiv dødshjelp

«... Ole Martin Moen og Aksel Braanen Sterri [har] levert en kompakt, men grundig og balansert argumentasjon for liberalisering.[...] Bokens fremste styrke er at den tar slike motargumenter alvorlig, og diskuterer dem grundig. Den dominerende tendensen i resonnementene er likevel at det ikke finnes noen motsetning mellom respekt for livet og aksept av døden.»

 
Sven Egil Omdal, Stavanger AftebladLes hele anmeldelsen

«Jeg [...] ble imponert over den klare argumentasjonen og viljen til å drøfte alle vesentlige argumenter som taler mot deres eget syn. De tar klar stilling for muligheten til å få hjelp til å dø, under bestemte og strenge, betingelser.»

Berit Bringedal, Tidsskriftet Michael 4/2021Les hele anmeldelsen

«Denne velskrevne og oversiktlige boken henvender seg til folk flest med et klart og tydelig innlegg i dødshjelpsdebatten. [...] det er som tankevekker og diskusjonsdriver at boken har sin viktigste funksjon.»

Bjørn Hofmann, Tidsskrift for Den norske legeforeningLes hele anmeldelsen

«Moen og Braanen Sterri har tatt standpunkt – men det hindrer ikke at vi har fått et godt balansert innlegg i dødshjelpsdebatten. Forhåpentligvis vil det løfte debatten litt videre.»

Olav Weyergang-Nielsen, MorgenbladetLes hele anmeldelsen

«Boken på 130 små sider er lettlest og pedagogisk utformet. De to filosofene skriver for vanlige folk, uten unødig vanskelig terminologi, og med et begrenset antall fagfilosofiske avstikkere. Deres vilje til å ta sine motstandere på alvor og behandle dem med respekt, gjør at den vil være nyttig for alle som er interessert i temaet.»

Jan Arild Snoen, minervanett.noLes hele anmeldelsen

«Logisk oppbygning og klart språk og argumentasjon gjør boken lesbar for et bredt publikum. Argumentasjonen er redelig, motargumenter presenteres på en måte som meningsmotstandere (som jeg) kan kjenne seg igjen i. [...] Mangelen på korrigerende perspektiver av den typen helsepersonell kan ha, gjør boken enøyd. Like fullt har forfatterne iakttatt dødshjelpsdebatten med et skarpt filosofisk blikk. Det ingen tvil om at Moen og Sterri her hever den norske debatten om dødshjelp.»

Morten Magelssen, MorgenbladetLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Ole Martin Moen (f. 1985) har en doktorgrad i filosofi og er forsker ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han arbeider med teoretisk og anvendt etikk, og er leder for forskningsprosjektet «What should not be bought and sold?», som er finansiert av Norges forskningsråd. Moen har tidligere vært tilknyttet University of Oxford. Han er fast husfilosof på Verdibørsen på NRK P2 og en av grunnleggerne av Humanistskolen, en ungdomsskole i Oslo som vektlegger filosofi og kritisk tenkning.

Aksel Braanen Sterri (f. 1987) er doktorgradsstipendiat i filosofi ved Universitetet i Oslo. Han arbeider med anvendt etikk og etikkmetode, og skriver en doktoravhandling tilknyttet forskningsprosjektet «What should not be bought and sold?». I 2019 er Sterri tilknyttet University of Oxford og Harvard University. Sterri er utdannet statsviter, forfatter av boken Tilbake til politikken: Hvordan Arbeiderpartiet igjen skal bli folkets parti (2014) og kommentator i Dagbladet.