Aksjonsforskning i Norge, volum 2

Grunnlagstenkning, forskerroller og bidrag til endring i ulike kontekster

Sigrid Gjøtterud, Hilde Hiim, Dag Husebø og Liv Helene Jensen (red.), 2020, Bokmål

Omtale

Hensikten med denne antologien er å vise ulike perspektiver på grunnlagstenkning, ulike forskerroller og ulike kontekster for aksjonsforskning. Bidragsytere er forskere som har lang erfaring med å kombinere praksisutvikling og kunnskapsutvikling i aksjonsforskningsprosjekter.

Flere av artiklene retter søkelyset mot det epistemologiske og metodologiske grunnlaget i aksjonsforskning og dilemmaer knyttet til forskerrollen. Spørsmål som gjelder aksjonsforskningens hensikt, metoder for endring og hva slags kunnskap som skal utvikles og dokumenteres av og for hvem blir diskutert. Noen av artiklene utforsker utfordringer som handler om grunnleggende verdier, makt, demokrati og dialog i aksjonsforskning.

Artiklene gir også eksempler på hvordan aksjonsforskning kan gjennomføres i ulike kontekster. Noen handler om å forske i egen praksis, eventuelt sammen med kolleger, studenter eller andre samarbeidspartnere. Det er også eksempler som viser hvordan forskere ved universiteter og høgskoler blir invitert inn i pågående forbedringsarbeid, for eksempel i skoler, helseinstitusjoner, kommuner og bedrifter. Forskerne bidrar på ulike måter med å fasilitere utviklingsprosessen, med faglige innspill og med dokumentasjon.

Å kombinere utvikling og forskning krever uansett kontekst at forskere redegjør for sin posisjon og i samarbeid med deltakerne avklarer hvilke roller eller funksjoner deltakerne skal ha og hva som er målet med utviklingen og forskningen. Et viktig anliggende i antologien er å få fram at aksjonsforskning som samarbeidende forskning nødvendigvis vil innebære dilemmaer knyttet til makt, verdier og ulike syn på kunnskap. Vi håper antologien vil bidra til å styrke oppmerksomheten på slike dilemmaer.